top of page

Diskusijos forumas: socialinio verslo poveikis ir investicijų potencialas

Pastaraisiais metais investicijos į startuolius sparčiai auga, o puikūs ekosistemos pavyzdžiai rodo, kad vietos ir užsienio investuotojai pritraukia įspūdingas sumas savo verslui kurti ir plėsti.

Pastaruoju metu pastebime, kad atsiranda naujos rūšies startuolių - poveikio startuolių, kurie sprendžia pasaulinius tvarumo iššūkius, tokius kaip miestų infrastruktūra, žiedinė ekonomika, sąmoningas vartojimas, švari energija, tvarus ūkininkavimas ir kt. Šie startuoliai pateikė investuotojams naujus rodiklius, kurių dėka galima matyti investuotojų daromą poveikį žmonėms ir planetai.

Kadangi jie sulaukia vis didesnio susidomėjimo Lietuvoje, kyla poreikis nušviesti, koks yra tokių startuolių investavimo modelis, kaip jie matuoja ir komunikuoja savo poveikį ir kaip jis yra didinamas investicijų pagalba.

Siekdami atskleisti tokių startuolių investavimo modelį, 2021 m. lapkričio 18 d. surengėme pasikalbėjimą, kuriame pasidalijome Lietuvos startuolio #Walk15, darančio teigiamą poveikį žmonių sveikatai ir gerovei, investavimo istorija. Vlada Musvydaitė, #Walk15 generalinė direktorė ir bendraįkūrėja, ir Klaudija Budreikaitė, „70Ventures“ teisininkė, dalijosi, kaip investicija pakeitė situaciją, kaip startuolis matuoja savo poveikį, taip pat kokia yra investuotojų motyvacija ir susidomėjimas remti socialines įmones.


Pokalbio svečiai:

Vlada Musvydaitė, „Walk15“ generalinė direktorė ir bendraįkūrėja

#walk15 - tai naudingų žingsnių programėle, kurios tikslas - įkvėpti žmones eiti kiekvieną dieną. Ši programėlė skatina sveiką gyvenseną ir puoselėja tvarumo idėjas. Įsitraukimas į smagias varžybas yra puiki motyvacija išlikti aktyviems ir pozityviems. Programėle taip pat tinka ir įmonėms, siekiančioms įtraukti darbuotojus, skatinti sveikatingumą bei ugdyti komandos dvasią išmaniu ir saugiu būdu.


Klaudija Budreikaitė, „70Ventures“ teisininkė

„70V“ yra rizikos kapitalo fondas ir akseleratorius, investuojantis į didelį plėtros potencialą turinčias B2B (verslas verslui) įmones. „70V“ padeda startuolių steigėjams sudaryti specializuotą pardavimų komandą bei rasti potencialių klientų.


Pagrindinės renginio įžvalgos:

1. Poveikio investicijos nebuvo pagrindinė 70V investicijų rūšis. Vis dėlto #walk15 buvo gera rinkos galimybė, kai kartu su finansine grąža buvo siekiama teigiamo, išmatuojamo socialinio ir aplinkosauginio poveikio. Laikui bėgant tokių investicijų 70V vis daugėja.

2. Vlada Musvydaitė | #walk15 pasidalijo, kaip jie kreipėsi į 70V, tiesiog paprašydami pasivaikščioti 10 km. Tai buvo puikus būdas investuotojams suprasti organizacijos verslo modelį.

3. Klaudija Budreikaitė | 70V pasidalijo trimis pagrindiniais kriterijais, į kuriuos 70V atkreipia dėmesį prieš investuodami į startuolį:

  • Komandinė patirtis yra tolygiai svarbi stipriai steigėjų motyvacijai, kad būtų įveiktos bet kokios galinčios iškilti kliūtys.

  • Tvirtas verslo planas, kuris parodo ne tik teigiamą poveikį, bet ir finansinę grąžą investuotojams. #Walk15 atveju jie rado būdą, kaip sukurti tvarų verslo modelį, kuris galėtų turėti gerus finansinius rezultatus.

  • Rinkos galimybė - didelė, adresuojama rinka, į kurią verslas ketina įsitraukti. Nors poveikis nebuvo pradinis 70V kriterijus, dėl didėjančios tvarumo paklausos buvo svarbu tinkamu laiku investuoti.

4. Aiškus KODĖL - tvirtas tikslas - buvo labai svarbus #Walk15, ir tai turėtų būti esminis bet kurio į poveikį orientuoto verslo atspirties taškas. Šiuo metu jų verslo modelis apima tris tvarumo sritis:


  • Žmonės: didinti fizinį pasirengimą ir darbuotojų įsitraukimą per žingsnių iššūkius įmonėms.

  • Planeta: mažinti anglies dioksido išmetimą išvengiant maisto mylių ir sodinant virtualius medžius.

  • Pelnas: surinktus žingsnius #Walk15 piniginėje galima iškeisti į jų partnerių nuolaidas.


Šį renginį surengė Europos Komisijos remiamas žinių centras „Social Financing Lithuania", kurio tikslas - prisidėti prie socialinių finansų rinkos plėtros Lietuvoje.


Daugiau informacijos apie „Social Finance Lithuania“ rasite čia: https://www.socialfinance.lt/.


Žiūrėkite toliau pateiktą vaizdo įrašą ir sužinokite daugiau apie socialinių įmonių poveikį ir investavimo potencialą.


bottom of page